Australská kuchyně

Když se zeptáte místních cizinců (obzvláště Jihoameričanů nebo Asiatů), zda jim chutná australská kuchyně, většinou Vám řeknou, že ne....že je odporná. Osobně ani nevím, co je místní typická kuchyně. Nepodařilo se mi to zatím zjistit.

Vím jen, že Australani mají děsně rádi vegemite. Je to tmavá pomazánka, co smrdí (někomu voní) a i chutí to připomíná sojovou omáčku. Je však v tuhém stavu. Australané si ji mažou na toast s máslem. Mně to tedy moc nechutnalo. Každopádně je to hodně zdravé.

Tradiční - už ne tak zdravé - je fish&chips. Jedná se o smaženou místní mořskou rybu a hranolky. Já osobně jsem tu rybku ochutnala v jiném jídle...je moc dobrá, jemná. Ani nevím, jaké rybě bych ji přirovnala...možná k masu pangasiuse.

Na barbeque se občas objeví i klokaní maso. Překvapivě ne moc Australanů jej ochutnalo. Maso má sytě červenou barvu. Obsahuje nejméně cholesterolu ze všech mas (je i zdravější než kuřecí maso). Aby klokaní maso chutnalo dobře, mělo by být několik dní naložené, protože samo o sobě je hodně tuhé. Osobně bych řekla čím více, tím lépe. Já jsem jej ochutnala zatím dvakrát a to díky kamarádovi, který mě dvakrát pozval na BBQ a on klokaní maso opravdu může.

Jinak jsem viděla své australské kamarády jíst k snídani:
1) toasty se sýrem, zeleninou a tekutým vajíčkem
2) hranolky s kečupem uvnitř dvou toastů

Mnozí mí australští přátelé mají rádi seafood (smažený nebo v omáčce s těstovinami).

Jakmile ještě něco zjistím, dám Vám vědět...

Žádné komentáře: