Buď in...

...měj kam složit hlavu.

Na doporučení agentury jsem si domluvila ubytování u dvou ženských v Collingwood Parku. Jedna byla Australanka a druhá Češka, co se do Austrálie odstěhovala před 10ti lety. Doporučeno mi to bylo pro to, že je to ověřené, spolehlivé a krásné ubytování za přijatelnou cenu. Mno, tak o tom bych trošku polemizovala.
Doporučené ubytování bylo opravdu krásné, nové, ALE...dost daleko od centra Brisbane. Nájemné dělalo 125 $ za týden. Jenomže si k tomu člověk musí připočítat lístek MHD, tj. 40 $ na týden + skutečnost, že cesta do města mu zabere při nejlepším jen hodinu jízdy vlakem a busem. Co musíte ještě připočítat k nákladům na bydlení, ať v domě zůstanete pouze pár dní nebo celý týden, jsou náklady na nákup některých věcí, které požadují paní domácí. Musíte koupit jar na nádobí, kapesníky, toaletní papíry, mýdlo na ruce a tablety na filtrování vody na pití. Všechny věci, co nakoupíte musí být podle požadavků domácích (přesně od nějaké značky). Nemáte šanci ani jednu z věcí spotřebovat za měsíc, natož za pár dní. Jenže než vstoupíte do domu, musíte to všechno domácím odevzdat. Řekla bych to takto...pěkná vychcanost! Dále se nebyla možnost si najít práci, protože poslední bus domů jel v 6:50 pm. Když máte školu do 2:45 pm a musíte stihnout vlak v 6 pm, abyste stihli poslední bus, kolik vlastně máte času na práci? Jestli 3 hodiny, tak to je moc. Kdo Vás zaměstná na necelé 3 hodiny denně? Tak asi tak...

Paní domácí měly některá omezení...logicky. Pár z nich však byla proti zdravému rozumu jako například nebýt na verandě či v bazenu po 9 pm, i když jste byli potichu. Dále jsme měli vyhrazené určité hodiny na internet. Prostory jsem sdílela po čase s pěti dalšími studenty (z Brna, Moravských Budějovic, Bratislavy). Mějte dohromady 4 hodiny na internet s tolika lidmi, když rychlost připojení byla naprosto šííílená. Co šílená? K zbláznění! ...na stole si trůnilo staré PC s připojením na internet přes modem. Spojení bylo pomalé, PC bylo pomalé...dvojnásobná šílenost. Po čase jsem přišli na to, že sousedi mají nezaheslované wireless připojení. Ač signál byl slabý a dosažitelný jen na určitých místech (zvláště na verandě, kde jsme nemohli bývat po 9 pm), byl lepší volbou než staré PC a jeho připojení přes modem. Jméno Mc´hardy jsme všichni skloňovali ve všech pádech, protože to byla naše záchrana. Ke konci mého pobytu v domě však náš soused asi odjížděl na delší cesty pryč, protože jsme nemohli jeho signál chytit. A to jsme ho nejvíc potřebovali kvůli hledání ubytování. Nakonec jsme se obešli i bez něj a teď všichni už bydlíme jinde.
Jinak paní domácí byly zprvu velmi příjemné, zajímaly se, jak se máme, jaký jsme měli den apod. Čím víc se však blížil termín našeho stěhování, tím více byli nepříjemné. Opravdu jsem byla ráda, když jsem od nich odjížděla, i přestože se tak rozbila parta naprosto úžasných čecho-slovenských přátel.

Pokud se budete chystat do Brisbane, doporučuji zaplatit si v centru ubytování v backpackers hostelu na týden či dva. Není to sice nic moc luxus, ale máte možnost bydlet hned v centru a o to více možností můžete mít...brzkým hledáním lepšího a levnějšího ubytování počínaje a prací konče. Když si totiž sečtu a podtrhnu, co jsem platila nepříjemným paním domácím v Collingwood Parku, tak to vyjde stejně, jako kdybych bydlela přímo v centru centrovatým...jen bych nezabila minimálně 2 hodiny denně cestováním (o víkendu to zabralo klidně i 3 hodiny) a mohla bych dříve začít s hledáním práce. Co už, stalo se. Každopádně nikomu nedoporučuji bydlení u těch dvou ženských, které mají dvě tváře...

Žádné komentáře: