Pár zajímavostí

- jezdí se tu jako v UK po levé straně...dezorientace jako sviňa, takže jsem zprvu koukala všemi možnými směry. Když jdete po chodníku, taky tu změnu vnímáte, protože lidi v Austrálii jsou naučeni chodívat po levé straně také.

- mašiny na nákup jízdenek MHD jsou nejen na mince, ale i na bankovky. Nezáleží na tom, jakou stranou bankovku do automatu vložíte. Jen neberou hodnoty vyšší jak 50 dolarů.

- 100 dolarovou bankovku když Australan vidí, vnímá ji jako Češi 5000 českou bankovku.

- ve všech obchodech vám pokladní zboží namarkují a ještě samy od sebe skládají do tašek podle druhu zboží (drogerie, mražené výrobky, pečivo...). Zřídka kde se lze setkat i s přístroji, kde si namarkujete sami své zboží. Tyto pokladny jsou sledované kamerami a ještě jste pod dohledem jedné zaměstnankyně supermarketu.

- lidi tu na sobě nosí všechno možné. Není to tu sice jako v Anglii, ale lidí bez vkusu a stylu oblékání je tu poměrně dost.

- když si tu dáváte s Australanem jídlo (v restauraci, fast foodu, kavárně, na soukromém BBQ), nikdy neuslyšíte, že by si přáli dobrou chuť. To mi tu docela hodně chybí...začíst jíst bez nějakého slova.

- pokud jde žena na scuka s mužem, měla by být připravena na vysokou pravděpodobnost, že za sebe bude sama platit. Lepší je, když s tím počítá, než aby se později setkala s trapasem, že nemá ve své peněžence dostatek peněz na svou útratu v restauraci (jídlo v restauracích je tu opravdu drahé). Pouze když má muž o ženu opravdový zájem nebo je mu s ní dobře, zaplatí útratu za oba. Ale to by předtím měla být žena i přesto iniciativní a mít se k placení...muž ji pak může zarazit a zaplatit sám.

- čtvrtek v každém týdnu je velký den, kdy jsou až do 21 hodin otevřeny všechny obchody (i sebemenší). Jinak se na většině míst ve městě zavírá už v 17:30 nebo místy i v 17:00.

- když hodně svítí sluníčko, lidi tu nosí deštníky. Nechci vidět léto...to bude deštníková mánie.

- ulice v centru jsou pojmenovány po slavných mužích a ženách. Jedním směrem jsou ulice pojmenované ženskými jmény (Adelaide st, Queen st, Roma st...) a kolmo na ně jsou vedou ulice nazvané mužskými jmény (King st, George st...).

- obsluha za pokladnou v obchodech Vám nákup rovnají samy do igelitových sáčků podle druhu (zvlášť věci do lednice, drogerii, pečivo...)

- v Brisbane (jako v jiných městech Queenslandu) je vládou sledována spotřeba vody. Doporučuje se sprchovat max. 4-5 minut. Jakmile má domácnost příliš vysokou spotřebu, platí penále. Většinou však v místech, kde se platí vysoké nájemné, speciálně v centru Brisbane, Vám není sledována spotřeba vody.

- veřejné toalety jsou po celém Brisbane zdarmo a hlavně jsou v udržovaném stavu a většinou i vybavené nezbytnými toaletními potřebami.

- budu doplňovat podle toho, na co si vzpomenu...

Žádné komentáře: