Brisbane na první pohled

Máte-li v kapse pár desítek tisíc, jeďte do Austrálie. Osobně můžu doporučit Brisbane. Proč?

Brisbane je hlavní město Queenslandu a má téměř 1,9 mil. obyvatel na 5900 km2 (pozn.: Praha má 1,2 mil. obyvatel na téměř 500 km2). Tato čísla vypovídají o mnohém. Brisbane je téměř 12krát větší než Praha, za to obyvatel tolikanásobně nemá. Všimnete si toho hned, jakmile projedete pár čtvrtí a centrem města. Jak už tak bývá, v centru města je v pracovní dny poměrně hodně rušno, naopak v ostatních čtvrtích to tolik nežije. Naopak o víkendu je centrum vylidněné jako o víkendu Brno. Brisbane je rozlohou tak velké město, protože většina obyvatel vlastní rodinný domek. Od centra, jehož fotografie ukazují hlavně vysoké budovy (apartmany, nebytové prostory), se rozprostírají všemi směry rodinné domy.

V centru města je poměrně hodně zeleně. Najdete tu jak rozsáhlou Botanic Garden přímo na břehu řeky, tak i menší parky, kde si můžete vychutnat svůj oběd. Roste tu nepřeberné množství voňavých keřů a stromů s velmi zajímavými květy. Já osobně mám Brisbane za "voňavé město".
Pokud Vás přepadne hlad, nemáte problém si vybrat místo, kde se najíte. Narazíte jak na fast foody různých typů (od naprosto nezdravých až ke zdravějším variantám) - Mc´Donalds, KFC, Subway, Hungry Jack, tak i na restaurace různých cenových relací. Fast foody jsou nejlevnější, ale víte jak to je u nás... V restauraci se pro změnu nenajíte pod 10 $. Další, avšak ne zrovna populární variantou, je koupit si něco v obchodě - Coles, Woolworths, IGA Supa... První dva jsou nejlevnější na hodně druhů potravin. IGA je drahá podle toho, kde se nachází (ve městě je až dvakrát dražší než ostatní).
Určitě tu máte kde utratit peníze: v obchodech s oblečením, se suvenýry, za služby (kadeřnictví, masáže, nehtové salony,...). Pokud jedete do Brisbane jen na prázdniny a chcete si město prohlídnout, je dobré koupit si týdenní nebo měsíční jízdenku. Kolik peněz za ni vypláznete záleží na zónách, ve kterých se chcete pohybovat. V rámci Brisbane je asi 8 zón, ze kterých je první zóna (centrum) nejdražší. Nemusíte tu řešit jízdné pro vlaky, busy nebo ferry, protože je jednotné jízdné pro včechny tři druhy MHD.

LIDÉ

Typického Australana tu poznáte okamžitě...světlý typ muže (světlá až lehce narůžovělá pleť, světlé vlasy, obočí, řasy...), většinou štíhlá postava. Australské ženy jsou drobnější postavy, mnohé dokonce macatější. Kromě Australanů tu na každém kroku narazíte na Asiaty. Jsou všude...úplně všude...Korejci, Japonci, Číňani, Tajwanci. Většinou jedou do Austrálie na pár měsíců za studiem a pak za prací. Mají jiný systém víz, který jim umožňuje jet do Austrálie, aniž by tu měli zaplacený nějakou školu či kurz. Mohou si tu pracovat až rok naprosto neomezeně. Co vím, tak Australani nemají Asiaty většinou moc v lásce. Naprosto ale nepochopím, proč jim dovolují mít taková víza. Mimo jiné tu uvidíte mnoho lidí z Jižní Ameriky - z Brazílie, Kolumbie...Mexica, Chile, Ekvadoru... Značná většina tu je ale Australanů a Asiatů.

Co mě hodně šokovalo, je móda Australanek. Mnohdy je to šílenost největší...prý ale Anglii nemohou konkurovat. Mno, mě stačí, co tu kolikrát vidím. Některé mladé ženy se oblékají jako staré panny. Některé -náctileté holčiny se oblékají, jako by jim bylo 10 let. Některé businessmanky si k obleku vezmou bílé tenisky (rozumím, že se v práci přezují, ALE kdo je nutí nosit k černému obleku bílé tenisky?!). Mnohé Asiatky se zkrátka oblékají znatelně lépe než místní Australanky.

Žádné komentáře: