Nákup potravin

První, čeho si asi každý všimne, je pečivo. V množství druhů výběru pečiva supermarkety v Brisbane těžce pokulhávají. Supermarkety sice mají své vlastní pekárny, ale neprodávají kusové pečivo jako jsou rohlíky, loupáky, celozrnné bulky, pletýnky apod. Neseženete tu nic z jmenovaných. Pouze po několika balené bulky na hamburgery, francouzskou bagetu či něco na ten způsob. Dá se tu koupit jak chleba obyčejný, tak toastový. Obyčejný chleba však není typicky evropský. Je vždy krájený na slabé plátky a je spíše dokulata s tmavou kůrkou. Místní lidé většinou volí toastový chleba, který si mohou vybrat od desítky různých výrobců. Jsou tu jak obyčejné toastové chleby za 1 $ a výše, tak i celozrnnné nebo sladké (s rozinkama a skořicí...yummy :-)). Málokde seženete plně cereální chleby jako jsou žitné, slunečnicové apod. Za to si můžete vybrat z obrovského množství sladkého pečiva, které je také baleno po několika kusech. Jsou tu jak muffiny, tak kusy buchet, menší i větší dorty, donuts (typické koláčky v seriálu Simpsons)... Výběr sladkého je opravdu hodně široký. Ceny pečiva v supermarketech jsou podobné jako v ČR. Jen opravdu zdravé pečivo (jako je plně cereální) je asi 2krát dražší než u nás.
Pečivo kusové koupíte v malých pekárnách téměř kdekoliv po městě. Vyrábějí se různé druhy...mnohé jako u nás, a to sladké, slané, cereální... Cenově však jeden kus vychází spíše ke 2 $ za klasicky malé pečivo.

V případě mléčných výrobků tu seženete mléko o objemu 1, 2 a 3 litry. Já osobně tu postrádám kysané výrobky jako jsou kefiry, kysané jogurty, nápoje apod. To tu opravdu nemají! Jogurty klasické tu jsou. Z pro většinu Čechů známých značek jedině Yoplait. Balení jogurtů je však jiné. Sice si tu koupíte malé jogurty samostatné či balené po několika, ale jsou tu i 1kg velké jogurty. Výběr másla je taky značný, jen značná většina jsou margarýny a rostlinná másla s vetším obsahem soli. Dá se tu sehnat klasická sladká smetana a mám dojem, že i kysaná, ale tím si nejsem jistá, protože smetanu nekupuji. Popravdě mám přehled o výrobcích, které tu jím. Cenově mléka a másla vychází jak u nás, jogurty malé jsou značně předražené. Většinou ty nejlevnější výrobky vychází cenově jako u nás, ovšem tu můžete 1 litr mléka koupit i v připočtu za 30 Kč.

Překvapivě - nemile - je tu (jak jsem se od australského kamaráda dozvěděla, tak finálně v celé Austrálii) hodně drahé ovoce a zelenina. Austrálie má sice vlastní produkci a plně si vystačí produkovat jak, pro vlastní obyvatele, tak i pro export. Avšak Austrálie preferuje vývoz nad vlastní spotřebou, takže pro vlastní obyvatele jsou tyto suroviny tak drahé, aby byla po nich malá poptávka a vláda mohla více exportovat.
Tak například jablka v akci stojí 2,4 $ za kilo; brambory nemyté 1,9 $; myté 2,8 $; mrkev cca 1,2 $; hrušky 2,9 $; banány v akci 1,9 $, rajčata kolem 6 $, ananas v akci kolem 3 $; brokolici jsem viděla i přes 6 $ za kilo... Já si tu jedno za čas koupím jablko, banán, hrušku, brambory nebo občas i fazulky. Fazulky jsou tenké dlouhé zelené...výborně chutnají pečené, protože získají slaďoučkou chuť. Dají se koupit jak za 3 $, tak i něco přes 1,5 $, když člověk natrefí na akci. O ostatní zelenině a ovoci moc nevím, protože i to nejzákladnější je tu silně předražené.
V týdnu mě vzal kamarád do obchodu s ovocem a zeleninou, kde mají denně hodně dobré akce i kvalitu zboží. Mohli jste si tam koupit jak zboží jakosti 1, tak i 2 (ale ta se nijak od té první nelišila...nebo jsem to zvlášť nezaregistrovala). Koupila jsem si tam v balení 3 grapefruity za 2 $, 4-5 jablek také za 2 $ a tři kukuřice dohromady za cca 1,5 $. Dal se tam pořídit i malý košíček mandarinek, jablek, nektarinek pod 3 $. Kdyby ten obchod byl poblíž mého domu, tak jím snad asi jen ovoce a zeleninu.

Těstoviny, omáčky k těstovinám, omáčky k rýži tu asi vychází podobně jako u nás.

Pokud chce člověk šetřit na jídle, tak brzy zjistí, že nejí zdravě. Zdravé potraviny jsou totiž poměrně dražší než v ČR (zelenina, ovoce, bio potraviny, pravé cereální výrobky...). Samozřejmě vetší řetězce supermarketů jako je Coles a Woolworths mají vlastní výrobu, jejíž výrobky vyjdou nejlevněji. Kvalitou je to něco podobného jako když si koupíte výrobek od Tesca, Intersparu apod.

Musím přiznat, že o ostatních výrobcích toho moc nevím, protože tu jím hlavně musli, cereální pšeničné sušenky (něco jako lisované cornflakes do tvaru sušenek...jsou pšeničné a vůbec ne sladké), občas nějaké základní ovoce, ze zeleniny mrkev a česnek, koření, těstoviny, rýži, brambory, máslo, čaje.

Jooo, a ještě jsem tu nenarazila na sypané čaje, což je tedy skutečná katastrofa!!!

Žádné komentáře: