Plavání s lachtanama

27. 2. 2009 jsme se rozhodli s Mattym vybrat si svatební dárek, který jsme dostali od Mattové sestry Karen - možnost zaplavat si s lachtanama v Underworld (asi 1,5 - 2 hodiny autem severně od Brisbane). Přikoupili jsme mé sestřičce vstupenku, aby mohla jít s námi a byla o další zážitek bohatší.
Počasí vyšlo parádně. Přes poledne bylo 30 stupňů a později dokonce i 34. Ve 12:15 jsem naběhli do areálu Underworldu, kde jsme si prohlídli akvária s mořskými příšerkami. Mně osobně se nejvíc libili mořští koníci odpočívající zaháknutí za rostliny a těli blomcajícími v proudu vody. Byly tam samozřejmě nejrůznější druhy ryb, mořské želvy, krabi, žraloci, murény, sasanky... Fotili jsme, dokud nám baterka ve foťáku stačila. Po prohlídnutí areálu jsme šli na představení lachtanů.

Show uváděla mladá holčina, která nám představila 4 lachtany - Bellu, Tico a ještě dva, jejichž jména jsem zapomněla. Všichni byli za ryby schopni dělat téměř cokoliv - mávaly ploutvemi, kývaly hlavami když chtěli další rybku, skákali do vody, převalovali se ve vodě, jeden si drhl čumák ve vodě ploutvemi a hrál si s míčem, pootevíral ploutví dveře od imitace majáku... Vystoupení trvalo asi půl hodiny. Po představení jsme zůstali s dalšími 7mi lidmi na plavání s lachtanama. Před tím jsme ale byly obdaření každý pusou na tvář od nejmladší lachtanice April. April trošku více zaváněla rybinou...logicky :-)
Jen co se všichni vystřídali na políbení , šli jsme do zákulísí, kde jsme viděli poměrně hodně zajímavých věcí. Byly nám ukázány místnosti s nádržemi vody, ve kterých lachtani "spí". Pak nás průvodce zavedl do místnosti, kde nám řekl základní info o žrádle lachtanů, kolik jich v Underworld mají, jak jsou staří apod...takové ty zajímavosti. Jeho výklad byl poměrně rychlý, takže jsem nestačila Jitusínkovi tlůmočit, o čem jeho řeč byla. Po rychlé...opravdu rychlé exkurzi v zákulisí jsme byli rozděleni do dvou skupin, protože nás dohromady bylo na lachtany moc. Převlíkli jsme se do plavek, dali si sprchu a naklusali do hlavní nádrže za lachtanama. Byli tam 4. Jeden (ten největší) se celou dobu válel na ostrůvku. Nejmladší lachtanice April byla vyloženě hrací a další dva se proháněli s námi ve vodě. Dostali jsme potapěčský brýle, takže jsme mohli i zaregistrovat, že pod vodou je sklo, za nímž stáli lidi a čučeli na nás. Krása nasmírná.
Každý měl chvilku na to, aby si pohrál s April. Po jednom jsme dostali pevný špagát, o který jsme se s ní přetahovali...a že měla teda sílu, holka jedna. Občas se o nás otřela...její kůže byla jemňounká. Ostatní mezitím plavali v nádrži s lachtanama, kteří se o nás nijak neotírali. Spíš plavali více při dnu. Byl to pěkný zážitek, ale poměrně krátký.
Po asi 20ti minutách s lachtanama v nádrži jsme si dali sprchu a šli si projít ještě zbytek areálu. Zavítali jsme do spodního patra mezi žraloky, kde jsme se asi před 2mi týdny s Mattem potápěli. Pokoušeli jsme se věrohodně vyfotit. Vyzvedli jsme si fotky a pádili k pláži na obídek. Dali jsme si každý do nosu úžasný kuřecí kebab a vyrazili směrem domů. Byly jsme totálně unavení...jenže já naneštěstí jsem šla ještě na 3 hodiny do práce.

Byl to moooc pěkný den, i když do Underworldu už asi jen tak nezavítáme. S Jitusínkem jsme zhodnotily celý ten business Underworldu za ne zrovna morálně správný - vydělávat na zvířatech, která vlastně ani nemohou kvůli člověku žít ve svém přirozeném prostředí. O víkendu se chystáme do asi nejznámnější australské zoo. Myslím, že po té už budeme úplně špatní z toho, jak jsou tam chuďátka zavřená.

Žádné komentáře: