Merry Christmas

Vánoce v Austrálii nejsou Vánoci pro lidi z Evropy a jiných koutů světa, kde Vánoce slaví v zimě. Tématika je tu zimní, všechno dle Anglie či Ameriky, ale sníh tu není. Je tu léto, takže teploty se tu pohybují mezi 30-37 stupni. Není proto divu, když si lidi jdou o Vánocích zaplavat do bazénu či oceánu.
Austrálie je země bez historie, tudíž bez tradic. Svátky tu jsou prázdné...něco se tu děje, ale "neví se proč". Věřící tu chodí jen ráno 25.12. do kostela, ale to je všechno. Lidi si tu jinak dávají dárky, uvaří si "dobré" jídlo a tráví čas se svou rodinou a přáteli.
25.12. je Vánoční den, který je více vyznamný než 24.12. v Evropě. Je to den, kdy jsou všechny obchody a restaurace zavčené...nikdo nepracuje. Ráno, po probuzení, se ráno rozbalují dárky. Většina dárků je tu i před dětmi prezentována jako od té či oné osoby. Děti tu však věří v Santu Clause, který jim každý rok donese speciální dárek (většinou dražší než jsou ostatní dárky) - je to dárek, který neví, od koho přesně je...je od Santa Clause.
Vánočním obědem bývá většinou mořské plody, ryba, zeleninové saláty, steaky na barbeque nebo studené pečené maso (vepřové, kuřecí) s pečenou a vařenou zeleninou. Záleží vyloženě na rodině, co si zvolí.

Vánoční den jsem strávila s Mattem a jeho rodinou v domě jeho sestry. Před obědem jsme měli nějaké ovoce (meloun, hrozny, třešně a broskve). Na oběd jsme si mohli dát na talíř hromádku salátu s mořskými plody (krabí salát s opravdovým krabím masem a krevetami), avokádového a zeleninového salátu, kuřecí šunku, vepřové či kuřecí maso či vařené velké krevety. Pokecali jsme s rodinou a jeli domů.

Když bych si mohla vybrat, slavím Vánoce v ČR nebo raději vůbec.

2 komentáře:

Edelová řekl(a)...

Jé to bych taky brala Vánoce pod australským sluncem.

Ivana Kotoučková řekl(a)...

Není až tak co závidět...je to jiné, stojí to za to zažít, ale není to ono. A australské slunce v létě opravdu pálí.