Metropolis Brisbane = seskupení měst

Člověk si tu občas připadá, že bydlí ve metropoli složeném z x menších či větších měst.

Brisbane má business jádro, kolem kterého jsou vetší, malé a menší čtvrtě. Osobně bych ty metropolské čtvrtě nazvala spíše menšími městy. Vyrazíte z bodu A, ujdete 2-3 kilometry a jste ve čtvrti nazvané jinak. My bydlíme v Kangaroo Point, odkud když se pěšky vydáte k centru Brisbane, zabere vám to asi 40 minut. Cestou dlouhou asi 4-4.3 km se projdete po okraji čtvrtí Woolloongabba a West End, než se naleznete na okraji CBD Brisbane.

A tak mě moc nepřekvapuje, že se po elektrickém drátě vedeném od střechy domu ke stožáru veřejného osvětlení projde posum. V první chvilce vás napadne, že je to spíše kočka, ale věřte mi, kočka to není...je to velký roztomilý posum, který se přes den skrývá ve stromech nebo ve střechách starších domů.
V trávě jednou slyšíte zakvákat ropuchu a druhý den ji vidíte v placaté podobě na silnici. Jiný den zahlédnete na keři velkou kobylku, co se nenasytně zakusuje do listí keře. Je tak velká, že s přehledem máte možnost koukat, jak pracuje se svými kusadly. Rádi byste alespoň jednou zahlédli skrývajícího se cvrčka cvrkajícího jako by mu šlo o život. Po stěnách domů se plazí malé roztomilé ještěrečky různých barev - od světlounce růžové po tmavě hnědou. Drží se na stěnách a sklech nehnutě, dokud je nevyrušíte. V té chvíli se mihnou a zastaví o kousek dál, pokud je nepronásledujete. Pokud máte šanci sledovat, jak si obratně najdou sebemenší skulinku do domů, pak vás nepřekvapí, že máte nejednu malou ještěrku doma na stěně.

Určitě se nestane, že byste si nepovšimli pavoučích sítí a pavouky s dlouhými předními nohami. Pokud máte štěstí, uvidíte na keři pečlivě vybudované pavoučí hnízdo, které opečovává více pavouků.
O hmyzácích, pro které jsou mnohá australská města jistě známá, švábech, bych se jistě nemusela ani zmiňovat, že se tu volně procházejí po chodnících. Nenacházejí se ani tak ve špinavých místech, jako spíše všude. Pokud si nenecháte zahradu domu a dům postříkat pravidelně proti švábům, jistě vás přijde nějaký dříve či později navštívit a to i přesto, že o dům pečujete jako Mr Proper.

Na kamenech na březích řeky se velkolepě vystavují dráčci nejrůznějších velikostí. I když kolem nich projdete v úzké blízkosti, většinou se ani nepohnou. Může se ale stát, že nějaký vezme nohy na ramena a zdrhne o kousek dál. Když říkám "vezme nohy na ramena", myslím to doslova. Dráček protáhne své skrčené nožky a při dlouhých krocích zdrhá, co mu síli stačí. Musím přiznat, že jsou opravdu srandovní při běhu.
Jak jsem se již zmínila, v brisbanské řece je prý přes dva tisíce žraloků (pozn.: bull sharks - pokud vás zajímá jaký druh). Jelikož je to všeobecně známé, nemám touhu pokoušet štěstí...takže ani nápad vyjet si na jetski po řece, se mi nezamlouvá. Řeka je však tak špinavá, že v ní nemáte možnost zahlédnout ani tu nejtmavější rybu.

Na noční obloze zahlédnete velké netopýry, které přes den vystřídají papoušci (nejčastěji tmavě růžoví, pestrobarevní, bílý papoušek kakadu...), havrani nebo ibis s černou hlavou.

Žádné komentáře: