Město vládnoucí Austrálii

Canberra je hlavní město jak Austrálie jako celé federace, tak i hlavním městem samostatného státu Australian Capital Territory (australské území hlavního města).

Canberra leží jižně od Sydney, 1200 km od Brisbane a 150 km západně od pobřeží. Město se svou rozlohou 815km2 a počtem obyvatel cca 350 tisíc řadí na osmé místo největších australských měst. Pro srovnání: V Canbeře žije cca 415 osob/km2, zatímco v Praze 2520 osob/km2. Tento velký rozdíl v poměru je výsledkem toho, že Praha je rozlohou cca dvakrát menší, avšak má téměř čtyřikrát více obyvatel. A tak vám při návštěvě hlavního australského města připadá, že je liduprázdné...v porovnání s Prahou tomu tak opravdu je.

Náhled do historie: V roce 1908 byla oblast, kde se dnešní Canberra nachází, vybrána k postavení hlavního města jakožto kompromis mezi dvěmi soupeřujícími největšími australskými městy Sydney a Melbourne. Canberra je jediné město Austrálie, které bylo zcela plánované. Za hlavní architekty města byli vybráni v roce 1913 Walter Burley a Marion Mahony Griffinovi z Chicaga. Griffinův plán města je typický geometrickymi motivy – kruhy, trojúhelníky, šestiúhelníky –, které jakoby tvoří středové body. Na hlavních “středových bodech” byly postaveny významné budovy (obě parlamentní budovy, památník války apod). Ty jsou vzájemně “propojeny” hlavními třídami tak, že lze z jedné budovy vidět krásně až na druhou. A tak z památníku světových válek lze snadno vidět na starý parlamentní dům a přes něj na novou parlamentní budovu. (pokud nerozumíte mému popisu, přikládám ukázku plánu, mrkněte na výřez mapy http://en.wikipedia.org/wiki/File:Inner-canberra_01MJC.png).
V roce 1920 došlo k tomu, že se vztah amerických architektů a australských úřadů vyhrotil kvůli financování k tomu, že architekti dostali padáka. Do té doby však stihli přeorganizovat původní plán města a dohlídnout na budování hlavních tříd. V roce 1927 byl postaven provizorní Parlamentní dům, ve kterém vláda zasedala. Rozvoji města však zabránily až obě světové války a Velká Světová Deprese, které vyvršily sérii polemik a několik neefektivních zásahů zainteresovaných organizací. 2. světové válce se tak ani neuskutečnily původně plánované stavby katedrál (římské katolické a anglikánské) neuskutečnily. Okamžitě po 2. světové válce byla Canberra kritizována za svou podobu vesnice a nezorganizované seskupení budov. O městu se často mluvilo jako o několika městských částí v nichž se hledá podoba města. A proto tehdejší ministr Robert Menzies vyhodil z funkcí dva ministry zodpovídající za rozvoj města. Dalších vice jak deset let se ministr významně podílel na tom, že rozvoj Canberry se rapidně zrychlil. To se pozitivně podepsalo navzrůstu populace v období let 1955 – 1975, kdy každých pět let přibylo 50 % nového obyvatelstva. Byly sem přesunuty i vládní úseky a úřady, které do té doby sídlily v Melbourne. Canberra je povážována za město stromů a keřů díky velkému množství zeleně. Podoba jezera Burley Griffin se řešila po dobu čtyř desetiletí. Až v roce 1964 bylo jezero po čtyřletých prací vybudováno do konečného tvaru. Dokončení jezera dalo finální podobu Griffinově parlamentnímu trojúhelníku (Parlamentní dům – čtvrtě Hlavní Obrany – City Hill “městský kopec”). Po té se formulovaly velikosti jednotlivých národně významných budov. V roce 1988 dokonce došlo k postavení Nového Parlamentního Domu, kam se vláda z provizorního sídla vlády odstěhovala (známý jako Stary Parlamentní Dům, který se stal Muzeem Demokracie). V roce 1972 Aboriginská Embasáda ze stanů byla založena na půdě Parlamentního domu. Ta poukazuje na práva a problématiku zabrání země původním obyvatelům. Stanové embasáda je nepřetržitě obydlena Aboriginci od roku 1992, jejíž středem je oheň, o který pečují, aby nevyhasnul. Většina nových městských částí byla pojmenována po australkých politicích jako např. Barton, Deakin, Reid, Braddon apod.

Oblast hlavního města je vyhledávaná turisty pro možnosti letních aktivit, které nabízí přilehlé jezero Burley Griffin (jezerní plocha o čtyřnásobné velikosti sydneyského přístavu), venkovní turistiku, návštěvy galerií a muzeí, ochutnávky vín v okolních vinařských sklepí, cykloturistiku, kempování apod. Přes všechny aktivity, které okolí hlavního města nabízí, je celá oblast velmi klidná a to dokonce i Canberra samotná. V roce 1908 se postavena a zřízena vyloženě pro federální účely. Centrum města je pomyslně rozděleno na oblasti významných budov jako jsou: Stará parlamentní budova (v dnešní době Muzeum Demokracie), Nová parlamentní budova, Národní univerzita, Národní galerie, Památník obětí 1. světové války, Národní konvenční centrum, Národní knihovna, Národní archív, Národní vědecké a technologické centrum, sídlo Hlavního soudu, mezinárodní ambasády (včetně České) apod. Na jedné straně se dá návštěvou významných budov velmi zajímavě strávit několik dní, na druhé straně město moc nežije společenským životem. Ačkoliv v centru jsou útulné restaurace, pár hospůdek (snad i nějaký klub by se dal najít), není moc mist, kam si zajít za zábavou s přáteli. Proto je tendence dnešní doby, že lidé se z Canbery stěhují do větších a společensky zajímavějších měst a metropolí. Vzhledem k tomu, že federální vláda je hlavním zaměstnavatelem obyvatelů Canberry, životní úroveň města je vysoká…nepochopitelně vysoká, když se člověk zamyslí nad tím, že kromě národních budov, město nenabízí nijak vyjímečné atrakce.

Počasí na území hlavního města Austrálie se dělí na typické čtyři roční období. Vzhledem k vnitrozemské poloze města, bývají podzim, zima a jaro velmi podobné evropským. Podzim je probarvený listím stromů od šedo-zelených eukaliptových, přes zlaté až k červeným. Noci jsou chladné, zatímco přes den poměrně teplo. Zimní dny jsou svěží a chladné a brzká rána s padlou mlhou. V pokročilé zimě se Canberra může zahalit i do sněhovou pokrývkou, a tak není překvapením, že okolní hory jsou vyhledáváné pro zimní turistiku a lyžování. Na jaře se město probouzí k životu, kdy stromy kvetou, ptáci pozpěvují a na vinohradech poupátka pukají. Rána a noci jsou svěží, zatímco dny jsou zářivě prosluněná. Letní dny bývají velmi horká, kdy teploty sahají až k 40 - 45 °C". Po silném náporu slunečního záření přes den, si jak příroda, tak obyvatelé odpočinou během nocí, které jsou mírné.

Návštěva hlavního města Austrálie má jistě smysl pro občany nebo turisty, co se zajímají o historii moderní civilizace Austrálie, avšak není raritou, že ne každý turista Canberru navštíví při cestování napříč Austrálie.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

parádní blog a super fota:-)