Vánoce 2009

Na český Štědrovečerní den jdu do práce, jako všichni tady v Austrálii. Pracovní den je však od začátku povolnější a o hodně jiný, než "obyčejný" čtvrtek. Usednu za svůj stůl, kde na mě čekají malé dárečky od kolegyň. Jak trapné...já pro nikoho nic nemám :-( I přestože jsem jejich kolegyně již 7 měsíců, nenapadlo mě, že mi něco na Ježíška (v jejich případě na Santa Clause) nadělí. Nepřipadá mi, že bych byla už část kolektivu, poněvadž to tak opravdu nevypadá. A tak mě dárečky jako čokoládové bonbony, dárková sada péče o tělo, skleněná cinkrlátka do okna, svíčky a esenční olej zaskočily. Budu si to zkrátka muset u kolegyň vyžehlit příští rok.
Kolegyně Mishell dostala k Vánocům CD s australskými koledami, tak jsme je poslouchaly téměř po celou pracovní dobu. Také jsme se nějakou dobu bavily o tom, jak se chystáme Vánoce strávit. Jelikož mezi svátky naše top manažerka neplánuje pracovat, musela jsem si společně s Mishell vzít neplánované tři dny dovolené. Ne, že bych nemilovala dne volna, avšak se mi nehodí si je vybírat, když si je musím šetřit na dobu, kdy pojedeme s Mattem do ČR. Jak Mishell praví "i Ty si musíš někdy od práce odpočinout", musím s ní souhlasit a beru si volno.

Oslava Vánoc se konala pro změnu v domě švagrové Karen kvůli více prostoru. Ač Karen byla teoreticky hostitelkou, oznámila pozvaným, že máme přijet až v 10:30, poněvadž si chtěla pospat. Praktickou hostitelkou však byla Lyn, která u Karen na pátek přespala a vstávala brzy ráno, aby připravila kuchtění obědu.
S Mattem jsme nakonec přijeli poslední. Všichni na nás již čekali posedávající kolem vánočního stromečku - prarodiče Mary s Jimem, rodiče Lyn s Mikem, švagrová Karen s manželem Coreym a čtyřmi dětmi, rodinná kamarádka Sarah s přítelkyní Elise a přes terasové dveře na nás koukala rotvajlerka Lucy. Po přivítání se s rodinou, podšoupli jsme s Mattem pod stromeček dárky od nás a usedli na volná místa. Caithlin se ujala čtení, který dárek komu patří a Mikey s Patem pomáhali je rozdávat. Vždy se čekalo, než dotyčný rozbalil dárek a všem ukázal, co mu kdo nadělil.
Pozn.: musím se přiznat, že jsem naprosto nepochopila smysl Santa-Clausového nadělování dárků. Jak u nás Ježíšek naděluje dětem dárky doma, tak i u prarodičů, strýců a tet, tak já nadepsala dárky ode mě a Matta jakožto od "Santy Clause". Až v autě cestou k domu Karen mi Matt vysvětlil, že Santa Claus naděluje dárky velmi brzy ráno 25.12. a dárky od příbuzných jsou od příbuzných. A tak zatímco Caithlin četla dárky od Lyn a Mika, od Sarah a Elise, od rodiny Johnsových, od Mary a Jima, tak i dárky od Santy Clause...a to pekelně zmátlo hlavně malého Patricka s Mikem, kteří se vyptávali, jak je to možné. Odpovědi se však nedočkali.
Lyn a Mikovi jsme každému nadělili každému poukázku na masáž, na kterou Lyn chodívá pravidelně. Matt jim také vybral po knížce a já Lyn zabalila ke knížce ještě skleněný pilník, který dle předcházejícího průzkumu hodil...a k tomu pro oba ještě balíček výborných zázvorových žvýkavých bonbonů. Matt od nich dostal navigační systém Tom Tom a knížku. Zatímco ja dostala den již před Vánoci tajně dva dárky, v pátek mě před rodinou obdarovali ještě úžasným příručním zavazadlem v růžové barvě. Ve čtvrtek mi Lyn darovala nový vysoušeč vlasů, poněvadž si všimla, že žádný nemám a ještě jeden velmi cenný dárek - zlatý 14ti karátový náramek, který si před 10ti lety koupila v Americe, ale nenosila a nenosí jej. Dala mi jej coby věčnou památku a vzpomínku na ni. V krabičce s náramkem jsem však našla i malé zlaté ručně vyrobené prasátko, které se v rodině Lyn dědilo z generaci na generaci. Prý jej v době 1. světové války Lynin děda utrhl z krku mrtvému a ponechal si jej. Děda jej předal Lyninovému tatíkovi Jimymu a ten pak Lyn. Jelikož Lyn s Mikem moc dobře ví, že zlaté prasátko by Karen při nejhorším ztratila a při nejlepším prodala, předali ho k opatrování nám. Tyto dárky mi Lyn věnovala jen s vědomím Mika a Matta proto, že by Karen byla pohoršena, že já dostala více a cennější dárky než ona...material girls live in material world.
Měli jsme nemalé problémy s vymýšlením dárku pro prarodiče, dokud mě nenapadlo jim koupit krabici sušenek, která u nich doma nesmí nikdy chybět. Matt však navrhnul, že by si více vážili domácích sušenek. A tak jsem byla pověřena úkolem ujmout se pečení vánočního cukroví. Jako každoročně jsem měla tak či onak v plánu péct perníčky, a tak jsem jich upekla více (z 1,4 kila mouky). K tomu jsem se podle receptu z internetu pokusila o oříškové sušenky, které jsem po upečení pomazala čokoládou a posypala kokosem. Také jsem se poprvé sama vrhla do pečení kávových oválků s kávovou polevou (bez krémové náplně). Své výtvory jsem zabalila do dárkové krabice a prarodiče tak velmi potěšila. Já od nich pro změnu dostala kuchařskou knížku a Matt dvě DVD s westernama.
O dárek pro Karen a Coreyho se postaral Matt pořízením poukázky v hodnotě 70ti dolarů do obchodu s vybavením na kempování, rybaření a různé venkovní aktivity, kde obvykle nakupují. Ti dva Mattovi nadělili skleněnou dekoraci se třemi svíčkami a balení piv. Mně se Karen postrala o krémy na ruce a mýdlo s vůní vanilky a maliny.
Malému Mikeymu "Santa Clause" nadělil sportovní hodinky, Patrickovi modelovací hmotu a opičí hlavičky na gumování, Charliemu Ninja hru do jeho Nintendo a Caithlin 5 CD s moderní hudbou.
Pro Sarah Matt pořídil sérii televizního psychologického seriálu a Elise jsem v Sydney koupila knížku s originálními nápady na pečení a zdobení cupcakes. Obě jsme dárky velmi mile potěšily :-) Matt od nich dostal knihu a já vynález na loupání, krájení a vyohryzkování jablek na pečení štrůdlu pro Mattyho.

Ač jsme se s Mattem původně domluvili, že si dárky záměrně k Vánocům dávat nebudeme, poněvadž si děláme vzájemně radost dárky během roku, nevyšlo to. Domluvu porušil první Matt, a tak jsem poprosila dva dny před Vánoci Lyn, zda by se mnou nešla na nákupy dárků pro Mattyho. Že jsem zprvu nevěděla, co mu pořídit, jsem se po devátém dárku musela začít krotit. Těsně u východu z obchodního centra Garden City z mého slavného nakupování vylezl ještě dárek desátý. Kdyby mě Lyn na nákupy doprovázela časteji než jednou za 2-3 měsíce, neměla by daleko od chudoby. V každém obchodě, kam jsme vešly a já něco koupila, utratila i Lyn něco ze své peněženky :-)...a to dokonce i v obchodě, kde já nic nepořídila. Po návratu domů jsem Mattyho obdarovala alespoň něčím málo před samotným vánočním dnem, a to černými ponožkami s originálními smajlíky na nohavičkách a jeho oblíbenou čokoládovou kolekcí.
Na Vánoce rozbalil dárky, kde byly dvě knihy - skutečná kriminální o mafii a historická o pádu Berlínské zdi; tři DVD s filmy "Next" s Nicholasem Cagem," Rocky Bulboa 3" a "Já, ty a Dupree"; jednou formální a jednou elegantně ležérní košilí a nakonec zimní elegantní čepkou. Mně má drahá polovička darovala poukázku na pedikúru, elegantní bílý župan, 2 DVD s filmy a Wii Mario novou hru, o jejíž pořízení Mattovi uvažovala i já :-D
Úplný přehled o tom, kdo co od koho dostal nemám, protože jsem pobíhala kolem sedících s fotoaparátem a vše dokumentovala.

Po vzájemném obdarování se Lyn postavila a oznámila, že má dárek k Mikovým šedesátinám. Otevřela tenkou knížečku a začala předčítat báseň ušitou Mikovi na míru. Popisovala vtipně zlomové okamžiky v životě Mika od jeho narození do dnešní doby. Po té Lyn představila obraz potažený balícím papírem, který ve mžiku Mike roztrhnul a koukal na plátno plné jeho fotkami...od doby, kdy byl batoletem až do posledního zlomového okamžiku - svatby jeho syna (a tak jsem se tam objevila i já:-)). Po té Mike povstal a měl pár vroucných slov, která dostala nejen jeho samotného.

Po poledni jsme usedli k vánoční tabuli s obědovými porcemi, které jsme si sami nabrali ze "švédského stolu". Byla možnost ochutnat ke kuřeti a vepřovému výborní pečená dýně, cibulka, brambory, vařený květák, hráček, mrkev a dochutit dvěmi domácími omáčkami (masovou nebo sýrovou). Po obědě si každý ochutnal menší či větší kousek vánočního pudinku a zakousnul se do perníčku ve tvaru panáčka či panenky se svým jménem.
Jen co se vše poklidilo a umylo nádobí, Sarah s Elise a Lucy se s námi rozloučily. Měly totiž v plánu výlet na Gold Coast navštívit Sářini rodiče.

Vydatný oběd se neobešel bez potřeby odpočinku, a tak jsme se všichni rozprchli do ventilovaných pokojů a užili si poobědového klidu. Já obsadila třetinu postele Caithlin, kterou již obývala Lyn s vnučkou. Já s Caithlin jsme popadly něco ke čtění, zatímco Lyn vedle nás dřímala. Matt složil kosti na postel Charlieho a hostitelé se taky někam poděli. Prarodiče se posadili před televizi a sledovali v poklidu vánoční koncert. Jen kluky poletující po domě nebylo možné přeslechnout.
Kolem půl šesté jsme se všichni znovu sešli v obýváku a kuchyni, kde mnozí neodolali čerstvé šunce od řezníka. Něco po šesté hodině se vše pouklízelo a všichni příbuzní se rozjeli do vlastních domů.

Letošní Vánoce se mi líbili mnohem více než loňské, protože jsem si připadala více jako část rodiny...a to hlavně díky svému velmi blízkému vztahu s Mattovými rodiči a prarodiči. Přála bych však jak Mattovi, tak i Lyn a Mikovi zažít pravé zimní vánoční svátky v ČR...poněvadž nad ty není.

2 komentáře:

Jitkotuli řekl(a)...

Voosheesku, Tvoje vanocni nadelovani jsem cetla jednim dechem! Moc mile jsi nas prekvapila - pred chvili jsem se s Jitusinkem vratila z Uher, kde se o Vas hodne mluvilo a vzpominalo na Vas vsechny, co prave delate, kolik mate hodin, co jste nadelovali a co jste dostali... Skvele jsi nam atmosferu vcerejsiho dne objasnila a tesime se na fotodokument! Pac a pusu m.

Ivana Kotoučková řekl(a)...

Fotodokumentace je uz nejaky den na rajceti (Jitusikovi jsem posilala odkaz a heslo na facebook).