Brisbane festival - Riverfire 2009

Dne 12.9. začal v Brisbane festival, který se koná každoročně v období srpen-září-říjen. Tento rok začal v polovině září a trval do 3.10. Minulý rok tomu bylo jinak, protože svým příletem 10. září jsem tak akorád celý festival propásla.

Festival začíná vždy velkolepým ohňostrojem se stanovisky podél brisbanské řeky. Prvním byl Story Bridge, který byl po celou dobu osvíceným růžovými světýlky na podporu boje proti rakovině prsu (známá též logem růžové stužky). Další stanoviska byla na pobřeží řeky a v botanické zahradě. Jelikož máme z našeho apartmánu perfektní výhled na řeku, mohli jsme sledovat již od 8mi hodin, jak si lidi ze vzdálenějších čtvrtí Brisbane začali zasedávat místa podél řeky. Brali si s sebou stoličky, slunečníky, rádia na baterky, spousty jídla a pití na celý den...naprosto nepochopitelná mánie. Čím více se čas uchyloval k počátku show, tím více lidí se podél řeky hromadilo, policisté uzavírali vybrané ulice a snažili se udržet veřejný klid.

Show byla uvedena v 5 hodin neuvěřitelným rachotem tryskových letadel poletujících nad řekou a tím pádem i kolem naší budovy. Jako většina podnájemníků jsme si s Mattem vylezli přímo na střechu domu. Vzhledem k tomu, že bydlíme na kopci na pobřeží řeky, měli jsme celou show jako na dlani. Letadla nám předvedla různé přemety a sestavy. Jednou, co se nám letadla vzdálila na chvíli z dohledu, se nad námi vzlétlo hejno ptáků. Evidentně se nechalo inspirovat počínáním letadel, protože nám k velkému úžasu před zraky vytvořilo jednu ze sestav letadel. How cool was that!
Po vzrušujícím představením letadel, jsme se odebrali zase do bytu s tím, že za hodinu a půl začne velkolepý ohňostroj.

Asi pět minut před sedmou hodinou večerní jsme si na druhou část show vylezli opět na střechu budovy. Ve skutečnosti až na ní jsme si uvědomili, co jsou naší sousedé zač. Jelikož se v poslední době hodně lidí stěhovalo a nastěhovali noví lidé, byli jsme celkem v šoku, že většina nových podnájemníků jsou různých národností než Australané (většinou Indové). Ti si nezapomněli pozvat na sledovanou své přátelé, což by nebylo na škodu, kdyby sledovali celou show se zavřenými "ústy".

Přesně v 7 hodin nám zezadu přeletěl nad hlavami naprosto nečekaně jeden tryskáč a mířil si to nad centrem Brisbane do dálky. Jen co nám zmizel z dohledu, spustila z nedalekého sterea moderní hudba. Ohňostroj vybuchoval v rytmu hudby. K mému zklamání nebyly jednotlivé songy od začátku do konce, ale pouze jejich části, které hráli vkuse jako jeden celek. Typy ohňostrojů byly hodně podobné ohňostrojům představované každoročně v Brně na mezinárodnich dnech Ignis Brunensis. Co jsem však viděla v tomto případě poprvé byli výbuchy ohňostroje ve tvaru smajlíků (zelená oválná hlavička s dvěma žlutýma kukadlama a usmívající se červenou pusinou) nebo dvě srdce zakleněná do sebe.

Jak byl ohňostroj uveden přeletem tryskáče, tak byl i tím ukončen. Tryskáč nám opět přeletěl zezadu nad hlavami a směřoval si to nad centrum Brisbane, kde vzlétl přímo do nebe...vydrželi jsme na střeše do doby, co jsme mohli vidět trysku.

Představení se mi moc líbilo. Podle mého názoru se však k ohňostrojům více hodí melodická či vážná hudba více než nejnovější moderní hudba.

Počínaje tímto večerem v Brisbane začaly různé koncerty, představení, veřejnosti otevřené galerie apod. My jsme se však neúčastnili ničeho více než ohňostroje, protože jsme se zaměřili na blížící se stěhování našeho spolubydlícího.

Žádné komentáře: