Velikonoční svátky v Austrálii

Jako kdyby australské Velikonoce začali už asi dva měsíce před velikonočním pondělím - 13.4. V obchodech s jídlem jste mohli nakoupit čokoládové duté postavičky zajíců, kuřátek a vajíček různých velikostí. Pokud jste nahlédli do obchodu s pohlednicemi, našli jste mnoho velikonočních přání, plyšových zajíců a kuřátek...zkrátka jste si mohli koupit téměř podobné věci připomínající velikonoční svátky.
O čem tu vlastně Velikonoce jsou? Stručně řečeno, o dávání si čokolády ve tvaru zajíců, vajec a kuřat. Lidé se většinou na velikonoční pondělí sejdou, mají společný oběd nebo večeři a užívají si dne volna. O svátku, který se drží ještě v Čechách, tu nikdo nemá ani páru - kromě Čechů, Slováků a Poláků. Velikonoce tu nejsou ani svátkem jara, protože zatímco v Čechách má začínat jaro, v Austrálii je pomyslný podzim (mnohá australská města na severu a ve středu Austrálie leží v tropickém a subtropickém pásu, proto mají regulérně pouze léto a zimu. Avšak města na jihu - jako je Sydney, Melbourne... - se nachází v mírném klimatickém pásu jako Čechy).

My jsme slavili velikonoce tak, že ve čtvrtek jsem upekla perníčky ve tvaru kuřát a vajíček. Na pátek ráno jsem byla s Lyn domluvená, že uklidím jejich apartmán. Kolem 3. hodiny jsme s Mattem přijeli znovu k Lyn a Mikovi, kde jsem Lyn pomáhala v kuchyni. Navíc jsem měla na starosti připravit dezert, kterým byl Mattův oblíbený štrůdl. K večeři byli pozváni prarodiče, Mattova sestra Karen s manželem a my. Velikonoce jsme "oslavili" vynikající rybou, kterou mnozí lidé znají z obrázků. Byla chycena u Great Barrier Reef. Já s Mattem a Jitusíkem jsme ji viděli v Underworld aquariu. Má poměrně velké ploché tělo zbarvené do světle šedé barvy, pod šupinkami je zbarvena do místami do růžova. Budí v člověku naštvaný výraz, protože dolní čelist má delší než horní. Lyn připravila také krevety na kari, vařenou zeleninu a bramborovou kaši. Jako dezert byla možnost výběru jablečného, hruškového nebo smíšeného šdrůdlu, který se podával se zmrzlinou.

Matt a já jsme obdarovali k Velikonocům našeho spolubydlícímu Evana a kamarádku Sarah čokoládovými králíky a děti Karen pytlíčky s perníky a čokoládovými vejcemi.

Ačkoliv Matt o českém zvyku na velikonoce věděl a ví, neslavil jej přetáhnutí mě po zadku...přece nebude bít svou ženu :-)

Žádné komentáře: